Riktig fjällmat ska klara av att ligga i ryggsäcken i flera dagar, den ska vara lätt att bära och inte ta för mycket plats i packningen. Varje måltid måste också vara full av energi så att du kan återhämta dig och orka vandra ännu en dag.
Alla recept i den här boken är anpassade för fjällvandring. Fokus ligger på hur du gör dina egna rätter från grunden, antingen genom att torka vissa råvaror själv eller genom att hitta smarta produkter i affären som kan ingå i recepten. Du får också lära dig vikten av att planera måltiderna, förbereda så mycket som möjligt hemma och packa maten på bästa sätt.
Recepten är uppdelade efter hur lång tid de tar att laga, från rätter som bara kräver att du häller på kokande vatten till rätter du lagar på en halvtimme. I slutet av boken finns kapitel om energikakor, goda efterrätter och om hur du enkelt kan baka på fjället.
Författaren Eric Tornblad har fjällvandrat sedan tonåren, på senare tid med allt lättare packning och allt större tonvikt på god mat. Eric har även skrivit böckerna Torka mat och Eldmat.